Home » , , » Modern Breust Residence By JUO

Modern Breust Residence By JUO


Brisbane primarily based JUO Architects just produced the Breust Residence, a contemporary minimalist property situated on a narrow block in leafy Bicton in Petra Street, Bicton. The entrance to the front door through the landscaped surrounds is punctuated by the view of an orthogonal concrete box framing the initial floor volume, with a dynamic steel sunshading device to the slit window reaching down to produce a quirky seat at the water’s edge below.


breust residence by juo Modern Breust Residence By JUO architecture

Photographs courtesy of JUO


Description from JUO:
“Situated on a narrow block in leafy Bicton, is a playful arrangement of contrasting supplies and forms in a striking two-storey residence. Upon method, the foreground is occupied by an organic timber clad structure, housing the generous garage and retailer. The entrance to the front door through the landscaped surrounds is punctuated by the view of an orthogonal concrete box framing the 1st floor volume, with a dynamic steel sunshading device to the slit window reaching down to produce a quirky seat at the water’s edge beneath.


Though the articulation of the principal residence is an extruded concrete rectangle, the arrangement of spaces within creates two solid pavilions linked by glass. The arrangement of spaces, mass and orientation have been driven by passive solar design and style principles. The strong pavilions safeguard the glass volume from the east and west, and are all positioned to enable a north facing living location and outside space. The location of glazing maximises exposure to the northern aspect, with the overhang of the articulated concrete box offering shading along with external louvres to the 1st floor. It is anticipated that this residence will attain an exceptional energy rating by way of its revolutionary design and style.


The entry procession alongside the very first strong pavilion, encased by glass on its roof, accentuates the view of the garden beyond and sky above. The entry unexpectedly leads directly to the impressive two-storey volume of the primary living area among the two pavilions. The fine stair structure with its rod supports and balustrade generate the backdrop of this volume to 1 side, with its two long sides getting encased in glass.


The full height glazing not only maintains this major living location as an extension of the outdoors – with gardens and water on either side – but also makes it possible for for all-natural cross ventilation to cool the space effectively and naturally with no mechanical intervention or air conditioning. The view of water has been designed through the use of glass to the side of the above ground lap pool, mimicking the extent of the volume in between the two pavilions.”


modern breust residence by juo Modern Breust Residence By JUO architecture

Photos courtesy of JUO


modern interior breust residence by juo Modern Breust Residence By JUO architecture

Photos courtesy of JUO


garden view breust residence by juo Modern Breust Residence By JUO architecture

Images courtesy of JUO



pixel Modern Breust Residence By JUO architecture

This entry was posted on Sunday, March 9th, 2014 at 4:37 pm and is filed below Architecture. Tags: architects, Breust Residence, style principles, external louvres, house design, revolutionary style, JUO, minimalist home, modern property, outdoor space, passive solar style, pavilions. You can comply with any responses to this entry by way of the RSS 2. feed. You can leave a response, or trackback from your own website.


Popular Posts

Blog Archive

Powered by Blogger.